Informacije za bolnike

NE ODLOČAJTE SE ZA NOBENO OPERACIJO, NE DA BI RAZUMELI ZA KAJ GRE,
NE DA BI OSEBNO SPOZNALI OPERATERJA, NE DA BI BILI SEZNANJENI S TVEGANJI!

PREBERITE!

Ta brošura vam daje informacije, na podlagi katerih se boste lažje odločili za ali proti operaciji sive mrene. Morda se boste želeli posvetovati s svojci ali skrbniki. Pred operacijo boste morali podpisati privolitev za operacijo. Zato je pomembno, da preberete brošuro in da razumete za kaj pri operaciji gre. Če imate kakšna vprašanja, nam jih le zastavite! V pisni ali ustni obliki.

Siva mrena - kaj je to?

Vaša naravna očesna leča ni več prozorna. Ker se je zameglila, svetloba ne pride neovirano v globino očesa. Leča je kot mlečno steklo. Če so vam vsakodnevni opravki zaradi meglenega vida morda postali pretežki, branje nemogoče, na ulici ne spoznate ljudi, je čas za operacijo. Če se za operacijo ne odločite, bo vid morda ostal enak, verjetneje pa se bo v naslednjih mesecih poslabšal. Daljše čakanje na operacijo verjetno ne bo povezano s kasneje zahtevnejšo operacijo, razen morda, če boste čakali tako dolgo, da boste ločili le še temo od svetlobe. Vprašajte Vašega oftalmologa, kako je s tem pri vas.

Operacija

Smisel operacije je zamenjava vaše neprozorne leče z umetno lečo. Med operacijo boste budni, ne boste mogli spremljati kaj se dogaja, boste pa videli zelo svetlo luč. 2 uri pred operacijo boste dobivali kapljice za razširitev zenice in za omrtvičenje očesa. Redko je za dodatno omrtvičenje potrebno dati tudi injekcije v okolico očesa. Med operacijo vas bomo prosili, da LEŽITE NA HRBTU MIRNI, DA NE PREMIKATE GLAVE IN NE ZAPIRATE OČI. Operacija traja med 5 do 20 minut, lahko pa tudi do ene ure. Kljub temu, da ste pokriti čez glavo, boste lahko normalno dihali. Med operacijo kirurg naredi majhen rez (1,8 do 2,75) v oko in s pomočjo ultrazvočne sonde odstrani vsebino skaljene leče. V ovojnico, ki od naravne leče ostane, vstavi umetno lečo. Šivanje rane je potrebno le izjemoma. Po operaciji bomo oko pokrili z obvezo in vas prosili, da jo odstranite šele naslednje jutro. Operacija ni boleča, boste pa čutili dotik ali tiščanje. Ne zamenjajte občutek

Po operaciji

Predremajte dan operacije po prihodu domov!

Če vas nekaj ur po operaciji sili na bruhanje in boli glava na operirani strani, morate nujno k operaterju še isti dan! V ta namen imate telefonsko številko vašem izvidu. Takoj je namreč potrebno znižati pritisk v očesu.

Prve dni so možne blažje težave: blago tiščanje, občutek tujka, malo izcedka, modrikasto dojemanje barv. Zdravljenje je končano po 3 do 6 tednih, večinoma se kapljice daje 3 tedne. Po končanem zdravljenju vam predpišemo očala, če jih potrebujete ali če stara niso več ustrezna. NE PRITISKAJTE S PRSTI NA OPERIRANO OKO, NE BRIŠITE GA Z ROBČKI, S KATERIMI BRIŠETE TUDI NOS ALI KAJ DRUGEGA! ROKE STRAN OD OBRAZA! Ne omejujte se v vsakodnevnih aktivnostih, ker ni potrebno!

Če ste že pred operacijo zaradi drugih očesnih bolezni dajali kapljice v oči, opozorite na to vašega oftalmologa in se obvezno posvetujte z njim.

V katerih primerih morate takoj na pregled

– HUDA BOLEČINA, KI SE STOPNJUJE,
– POSLABŠANJE VIDA,
– VEDNO BOLJ RDEČE OKO.

Telefonsko številko, ki jo uporabite v nujnem primeri

Dobite pri nas in je zabeležena na vašem izvidu (v nujnih primerih pa pokličite kadarkoli, tudi med prazniki in ob koncih tedna).

Verjetnost, da boste videli boljše

Večina ljudi po operaciji vidi precej boljše. Verjetno boste že naslednji dan brali in gledali televizijo, morda pa bo vid nekaj dni meglen. Če imate še kakšno drugo očesno bolezen, na primer glavkom, sladkorno bolezen ali starostno okvaro rumene pege, boste sicer videli boljše kot pred operacijo, morda pa zaradi teh bolezni ne čisto idealno, čeprav je bila operacija sive mrene uspešna. Vid je v teh primerih odvisen od ostalih očesnih bolezni.

Koristi in tveganja operacije sive mrene

Najočitnejša korist je jasen vid po operaciji in lepše dojemanje barv. Hkrati se lahko zmanjša ali odpravi dosedanja potreba po očalih za daljavo, za branje pa jih boste verjetno še potrebovali. Razen, če se pred operacijo ne dogovorimo drugače (da boste potrebovali očala za daljavo, za branje pa ne, da bomo vstavili večžariščno umetno lečo…).

Morate pa se zavedati, da obstaja majhno tveganje zapletov med ali po operaciji

Med operacijo:
Raztrganje ovojnice vaše naravne leče s pomikom očesne steklovine v sprednji del očesa; posledica je lahko trajno slab vid.
Potopitev dela ali cele naravne leče v očesno steklovino. Potrebna je še ena operacija v splošni anesteziji; vid se morda ne izboljša več.
Huda krvavitev v očesu; posledica je lahko slepota z ali brez izgube očesa.

Po operaciji:
Krvavitve na površini očesa ali na vekah; nedolžno.
Povišan pritisk v očesu – rešljivo s kapljicami.
Zamotnitev roženice; največkrat prehodno.
Nepravilna dioptrija umetne leče ali premik umetne leče ali nezmožnost vstavitve umetne leče.
Vnetna oteklina v rumeni pegi, s poslabšanjem vida 2 do 6 tednov po operaciji.
Odstop mrežnice.
Infekcija – endoftalmitis.
Alergija na zdravila.
Zamotnitev zadnje lečne ovojnice – običajna po nekaj mesecih ali letih in navadno enostavno rešljiva z laserskim posegom (ni operacija).

ZAPLETI so redki in običajno dobro rešljivi. V majhnem promilu je potrebna ponovna operacija. Zelo redko se zapleti zaključijo s slepoto ali celo z izgubo očesa.

– Najpogostejši »zaplet« je zamotnitev zadnje lečne ovojnice. Nastane zaradi tendence očesa po celjenju in brazgotinjenju. Znaki so enaki kot pri sivi mreni. Vedno slabši vid. Kadar se vid poslabša pod 0,7 (70%), ste upravičeni do laserskega posega, ki ga plača ZZZS (napotnica). Je enostaven, neboleč in ne daljši od nekaj minut.

– Refraktivno presenečenje – nepravilna dioptrija umetne leče je možna, a redka, skoraj zmeraj le kadar gre za »nestandardno« oko (ciljali smo določeno dioptrijo očesa, dosegli pa precej drugačno). Najenostavneje je rešljiva s predpisom očal, lahko pa s ponovno operacijo, pri kateri umetno lečo ali zamenjamo ali dodamo še eno pred obstoječo.

Disfotopsija so nezaželeni svetlobni efekti po operaciji sive mrene in vstavitvi umetne leče v oko. Menjavo umetne leče zaradi nezaželenih svetlobnih fenomenov potrebuje 0,1% operiranih oseb. Večje ali manjše težave pa ima kar 10% oseb. Disfotopsija ima dva elementa. Kaj bolnik vidi in kako bolnik na svetlobne pojave reagira.

Radi bi, da ste v procesu zdravljenja partner in ne le pasivni subjekt!

Privolitev ali zavrnitev v zdravstveno oskrbo po pojasnilu (PDF)