Bookmark and Share

Pogostost:
ni zelo pogost.

Vzroki:
Virusne, bakterijske, mikozne infekcije; v povezavi z alergijskimi konjunktivitisi.


- ADENOVIRUSNI keratitis
sledi adenovirusni akutni infekciji, med katero je prisotno slabo počutje, povečane bezgavke pred ušesi in vnetjem očesne veznice. Keratitis se pojavi po latentnem obdobju 2 tednov s poslabšanjem vida na enema li obeh očeh. Na roženici so prisotni infiltrati. Bolezen naj zdravi oftalmolog! Obvezna je prijava bolezni na IVZ. Prenosljiva je preko kontakta in kapljično. Nadvse važno je, da si oboleli in vsa njegova družina skrbno in pogosto razkužuje roke, ima vsak svoje ločene brisače, ne hodi iz hiše v času akutne faze bolezni in ne sprejema obiskov. Zelo nalezljiva bolezen! Značilna za velike kolektive – domove upokojencev, bolnišnice, dijaške domove, študentske domove.

Nujnost zdravljenja:
V nekaj dneh po nastanku simptomov obiščite oftalmologa!

Zdravljenje:
Zdravi naj oftalmolog! Kortikosteroidi so pri tej bolezni škodljivi. Zdravljenje je simptomatsko in usmerjeno k preprečevanju superinfekcij in lajšanju simptomov.

Možni zapleti:
Kronični keratitis z kronično slabim vidom. Običajno nastane kronično vnetje takrat, kadar se akutna faza zdravi s kortikosteroidi.

Kdo zdravi:
Oftalmolog.

 

- HERPETIČNI keratitis se pojavi po herpetični primoinfekciji, ki prizadane kožo veke, tam so prisotni herpetični mehurčki in srbeče skeleč občutek. Po latentni dobi brez simptomov se lahko pojavi ponavljajoče se vnetje na roženici. Vnetje je vedno samo na enem očesu. Vedno istem.

Vzrok in povzročitelj:
Herpes simplex virus se ob padcu imunosti (prehladna obolenja ipd.) aktivira in povzroči vnetje roženice.

Znaki:
Rdeče oko, občutek tujka, možno poslabšanje vida.

Vrste:

  • epitelne lezije (dendritični keratitis)
  • stromalne lezije (disciformni keratitis)
  • keratouveitis (prizadete tudi globje strukture očesa)
 
Zdravljenje:
Virustatično mazilo, včasih tudi virustatične tablete; izključno pod kontrolo oftalmologa včasih tudi kombinacija s kortikosteroidi; v primeru trajne skalitve roženice – keratoplastika (presaditev roženice).

Možni zapleti:
  • trajno skaljena roženica s trajnim poslabšanjem vida
  • herpetični keratouveitis
  • herpetični retinitis

Nujnost zdravljenja:
Takoj!

Kdo zdravi:
Oftalmolog. Nikoli ne zdravite tega vnetja sami!


- BAKTERIJSKI keratitis z ulkusom
Zdrava roženica je na infekcije precej odporna. Odpornost ji zagotavlja nepoškodovana roženična povrhnjica, normalna oživčenost in občutljivost roženice, normalna telesna imunost in normalna sestava solznega filma. Zdravo roženico lahko prizadanejo le zelo virulentne bakterije. V primeru poškodbe povrhnjice, spremenjene občutljivosti roženice, spremenjene imunosti ali spremenjenega solznega filma, pa postane roženica dojemljiva za okužbe in lahko nastane keratitis, vnetje roženice. Posebna skupina rizičnih oseb so nosilci kontaktnih leč, zlasti tisti, ki leč ne uporabljajo v skladu z navodili proizvajalca, leč ne zavržejo v skladu z navodili, spijo z njimi ali si jih predpišejo sami z nakupom preko interneta (brez obiska oftalmologa), po lasni presoji brez poznavanja prednosti in slabosti različnih materialov. Najbolj tragična skupina, ker gre praviloma za mlade ljudi.

Znaki:
Bleščanje, neprenašanje svetlobe, bolečine, poslabšanje vida, rdeče oko, izcedek je lahko prisoten ali pa ne.

Zdravljenje:
Odvzem brisa in bakteriološka preiskava, prebrizganje solznih poti. Antibiotične kapljice in mazilo ter pogosti kontrolni pregledi. V redkih primerih hospitalno zdravljenje.

Nujnost zdravljenja:
Urgenca (dostop do specialističnega zdravljenja v 24 urah).

Zapleti:
Perforacija roženice z znotrajočesnim gnojnim vnetjem endoftalmitisom, možna je izguba vida ali celo očesa; brazgotine roženice s trajno slabim vidom.


- MARGINALNI keratitis


Vzrok in povzročitelji:
Nastane pri ljudeh s kroničnim vnetjem robov vek.

Znaki:
Rdeče oko, občutek tujka, bolečine, poslabšanje vida ni obvezno.

Zdravljenje:
Odstranitev vzroka – izboljšanje blefaritisa in specifično glede na povzročitelja (bris veznice).


- DRUGI BAKTERIJSKI keratitisi
Potrebno je specialistično zdravljenje, izpiranje solzevodov, bris roženice in veznice ter ciljano antibakterijsko zdravljenje, nemalokdaj hospitalizacija. URGENCA!

Znaki:
Bolečine, rdeče oko, slab vid, bleščanje, gnojni izcedek.


- GLJIVIČNI keratitis
Izjemno redka bolezen. Potrebuje specialistično zdravljenje in nemalokrat tudi dolgotrajno hospitalizacijo. Lahko nastane pri imunokompromitiranih osebah, pri dolgoletni neustrezni in nenadzorovani uporabi antibiotičnih očesnih kapljic ali pri nosilcih kontaktnih leč.
© 2014 Oftamed d.o.o. Vse pravice pridržane | Izdelava spletnih strani Multimedija.net