KERATITIS – vnetje roženice

POGOSTOST
ni zelo pogost.

VZROKI
Virusne, bakterijske, mikozne infekcije; v povezavi z alergijskimi konjunktivitisi.

ADENOVIRUSNI keratitis

Sledi adenovirusni akutni infekciji, med katero je prisotno slabo počutje, povečane bezgavke pred ušesi in vnetjem očesne veznice. Keratitis se pojavi po latentnem obdobju 2 tednov s poslabšanjem vida na enema li obeh očeh. Na roženici so prisotni infiltrati. Bolezen naj zdravi oftalmolog! Obvezna je prijava bolezni na IVZ. Prenosljiva je preko kontakta in kapljično. Nadvse važno je, da si oboleli in vsa njegova družina skrbno in pogosto razkužuje roke, ima vsak svoje ločene brisače, ne hodi iz hiše v času akutne faze bolezni in ne sprejema obiskov. Zelo nalezljiva bolezen! Značilna za velike kolektive – domove upokojencev, bolnišnice, dijaške domove, študentske domove.

Nujnost zdravljenja
V nekaj dneh po nastanku simptomov obiščite oftalmologa!

Zdravljenje
Zdravi naj oftalmolog! Kortikosteroidi so pri tej bolezni škodljivi. Zdravljenje je simptomatsko in usmerjeno k preprečevanju superinfekcij in lajšanju simptomov.

Možni zapleti
Kronični keratitis z kronično slabim vidom. Običajno nastane kronično vnetje takrat, kadar se akutna faza zdravi s kortikosteroidi.

Kdo naj zdravi
Oftalmolog.

HERPETIČNI keratitis

Se pojavi po herpetični primoinfekciji, ki prizadane kožo veke, tam so prisotni herpetični mehurčki in srbeče skeleč občutek. Po latentni dobi brez simptomov se lahko pojavi ponavljajoče se vnetje na roženici. Vnetje je vedno samo na enem očesu. Vedno istem.

Vzrok in povzročitelji
Herpes simplex virus se ob padcu imunosti (prehladna obolenja ipd.) aktivira in povzroči vnetje roženice.

Znaki
Rdeče oko, občutek tujka, možno poslabšanje vida.

Vrste
epitelne lezije (dendritični keratitis)
stromalne lezije (disciformni keratitis)
keratouveitis (prizadete tudi globje strukture očesa)

Zdravljenje
Virustatično mazilo, včasih tudi virustatične tablete; izključno pod kontrolo oftalmologa včasih tudi kombinacija s kortikosteroidi; v primeru trajne skalitve roženice – keratoplastika (presaditev roženice).

Možni zapleti
trajno skaljena roženica s trajnim poslabšanjem vida
herpetični keratouveitis
herpetični retinitis

Nujnost zdravljenja
Takoj!

Kdo naj zdravi
Oftalmolog. Nikoli ne zdravite tega vnetja sami!

BAKTERIJSKI keratitis z ulkusom

Zdrava roženica je na infekcije precej odporna. Odpornost ji zagotavlja nepoškodovana roženična povrhnjica, normalna oživčenost in občutljivost roženice, normalna telesna imunost in normalna sestava solznega filma. Zdravo roženico lahko prizadanejo le zelo virulentne bakterije. V primeru poškodbe povrhnjice, spremenjene občutljivosti roženice, spremenjene imunosti ali spremenjenega solznega filma, pa postane roženica dojemljiva za okužbe in lahko nastane keratitis, vnetje roženice. Posebna skupina rizičnih oseb so nosilci kontaktnih leč, zlasti tisti, ki leč ne uporabljajo v skladu z navodili proizvajalca, leč ne zavržejo v skladu z navodili, spijo z njimi ali si jih predpišejo sami z nakupom preko interneta (brez obiska oftalmologa), po lasni presoji brez poznavanja prednosti in slabosti različnih materialov. Najbolj tragična skupina, ker gre praviloma za mlade ljudi.

Znaki
Bleščanje, neprenašanje svetlobe, bolečine, poslabšanje vida, rdeče oko, izcedek je lahko prisoten ali pa ne.

Zdravljenje
Odvzem brisa in bakteriološka preiskava, prebrizganje solznih poti. Antibiotične kapljice in mazilo ter pogosti kontrolni pregledi. V redkih primerih hospitalno zdravljenje.

Nujnost zdravljenja
Urgenca (dostop do specialističnega zdravljenja v 24 urah).

Zapleti
Perforacija roženice z znotrajočesnim gnojnim vnetjem endoftalmitisom, možna je izguba vida ali celo očesa; brazgotine roženice s trajno slabim vidom.

MARGINALNI keratitis

Vzrok in povzročitelji
Nastane pri ljudeh s kroničnim vnetjem robov vek.

Znaki
Rdeče oko, občutek tujka, bolečine, poslabšanje vida ni obvezno.

Zdravljenje
Odstranitev vzroka – izboljšanje blefaritisa in specifično glede na povzročitelja (bris veznice).

DRUGI BAKTERIJSKI keratitisi

Potrebno je specialistično zdravljenje, izpiranje solzevodov, bris roženice in veznice ter ciljano antibakterijsko zdravljenje, nemalokdaj hospitalizacija. URGENCA!

Znaki
Bolečine, rdeče oko, slab vid, bleščanje, gnojni izcedek.

GLJIVIČNI keratitis

Izjemno redka bolezen. Potrebuje specialistično zdravljenje in nemalokrat tudi dolgotrajno hospitalizacijo. Lahko nastane pri imunokompromitiranih osebah, pri dolgoletni neustrezni in nenadzorovani uporabi antibiotičnih očesnih kapljic ali pri nosilcih kontaktnih leč.