• KATARAKTA
  • OBRAZEC ZA OSEBNEGA ZDRAVNIKA

Siva mrena

Siva mrena je skaljena očesna leča, ki preprečuje nemoten dostop svetlobi do očesne mrežnice.

Najpogostejša je starostna siva mrena (katarakta). Kot spremljevalka očesnih bolezni se pojavlja siva mrena še pri hujših vnetjih oči, ob nekaterih očesnih boleznih (npr.: dednih okvarah mrežnice zaradi jemanja nekaterih zdravil, po očesnih operacijah – glavkomskih, po poškodbah oči). Vzrokov je še več, vseh ne poznamo. Pri otrocih je možna prirojena siva mrena, na enem ali obeh očeh, pogosto zaradi dedne obremenjenosti.

Zdravljenje je izključno operativno.

Rizični faktorji

Rizični faktorji za neugoden rezultat operacije so kronično vnetje trepalničnih robov, dolgoletna sladkorna bolezen, obstruktivni bronhitis, jemanje zdravil zaradi hipertrofije prostate, druge očesne bolezni kot so nekatere oblike glavkoma, zenica, ki se z običajnimi kapljicami ne razširi dobro, pa tudi poškodbena siva mrena. Rizičnih bolnikov je kakšnih 10%.

Operacija

Operacija se opravi večinoma v kapljični anesteziji (brez injekcij in v povsem budnem stanju). Bolečin ne čutite, pač pa dotik. Pomembno je, da med operacijo ne zapirate oči, ne premikate telesa in sodelujete (po navodilih operaterja).
V zahtevnejših primerih se individualno dogovorimo za anestezijo z injekcijami. Otroke se operira v splošni anesteziji.
Predoperativna priprava je potrebna samo pri nekaterih rizičnih bolnikih. Sicer pa ni potrebnih nobenih preiskav, važno je le, da pridete na poseg zdravi, brez sveže infekcijske bolezni. Zdravil, ki jih jemljete, ni potrebno ukiniti, tudi zdravil za redčenje krvi ne.

S kapljicami razširimo zenico in dosežemo omrtvičenje očesa. Pred vstopom v operacijsko sobo vam preko vaših oblačil oblečemo plašč, dobite kapo in prevleko čez obuvalo. Med posegom ležite na operacijski mizi na hrbtu, prekriti čez glavo in se ne premikate. Enostaven poseg traja v povprečju 10 minut. Smisel operacije je zamenjava vaše neprozorne očesne leče z umetno mehko (akrilatno vodovpojno ali vodoodbojno ali silikonsko lečo). Zaradi sodobne tehnike je operacijo možno narediti skozi majhne vbode, od 1,2 mm do 2,7 mm, vašo lečo pa se odstrani z ultrazvokom.
Po posegu lahko odidete domov. Na dan operacije počivajte. 3 ure po posegu začnete z kapanjem kapljic. Recepte dobite takoj po posegu pri nas. Kontrolni pregled je potreben dan po operaciji, čez 1 teden in po 3 tednih. Predpis očal, če so potrebna, je možen hitro, pametno pa je počakati 3-4 tedne, da se dioptrija ustali.

Vrste umetnih leč

Monofokalne leče: omogočajo oster vid na daleč. Za bližino potrebujete očala.

Monofokalne torične leče: če imate roženični astigmatizem, taka leča korigira tudi astigmatizem, da vidite na daljavo jasno brez očal. Za bližino potrebujete očala. (link na operacije oči – astigmatizem).

Multifokalne leče: če ste ustrezen kandidat, je v oko možno vstaviti multifokalno lečo, ki Vam omogoča neodvisnost od očal. Vidite jasno na blizu, na srednjo razdaljo in na daljavo.

Multifokalne torične leče: če imate roženični astigmatizem, sicer pa ste ustrezen kandidat za multifokalno lečo, Vam taka leča omogoči neodvisnost od očal. Na blizu, na srednje razdalje in na daljavo vidite jasno.

ADD on leče: bili ste že operirani zaradi sive mrene. Po operaciji je nastala dioptrija, ki je niste želeli, ali pa ste se naknadno odločili za korekcijo astigmatizma, ali pa želite multifokalno lečo. Pred že vstavljeno umetno lečo je možno vstaviti še eno, ki korigira neustrezno dioptrijo.

O tipu umetne leče, ki je za vas najprimernejša, se pogovorite z operaterjem med pregledom pred operacijo.

Vse operacije, pri katerih se v oko vstavi kakršnokoli drugačno lečo od monofokalne, so v celoti samoplačniške!

Zapleti pri operaciji

Zapleti so zelo redki tudi pri rizičnih bolnikih:

Infekcija: če gre za resno infekcijo, je potrebno ponovno operativno zdravljenje.

Rez ne tesni: potrebno je zašiti rano, šive se odstrani čez 3 tedne.

Poči zadnja lečna ovojnica z ali brez prodora steklovine v sprednji očesni segment.

Oslabljene niti, ki pritrjujejo očesno lečo na oko (zonuloliza, povzročena bodisi med operacijo ali že obstoječa).

Krvavitev v zadnjem očesnem segmentu s povišanjem očesnega pritiska in izpraznitvijo vsebine očesa.

Potopitev dela očesne leče v zadnji očesni segment – potrebna je ponovna operacija.

Kako po operaciji

Po navodilih vašega operaterja kapate predpisane kapljice. Navodila in shemo kapanja kapljic dobite takoj po operaciji.

Disfotopsija so nezaželeni svetlobni efekti po operaciji sive mrene in vstavitvi umetne leče v oko.

Omejitve po operaciji

Zaradi fiziološkega položaja umetne leče in majhnih rezov v oko, omejitev skoraj ni. Do končanega zdravljenja ne smete pritiskati s prsti na operirano oko. Fizioterapijo in kopanje v bazenih prav tako odsvetujemo do končanega zdravljenja.