Motnje vida

Očala

Očala so enostaven način za odpravo refrakcijskih napak. Pripomorejo tudi k zaščiti oči pred škodljivimi vplivi, kot so na primer ultravijolični žarki. Prevleka leče absorbira UV žarke, obstajajo pa številni nanosi na stekla, kot so antirefleksni sloj, ki ublaži bleščanje, metalizacija ali zatemnitev, foto občutljiva stekla (zatemnitev, ki se prilagaja glede na svetlobo), sloj proti rosenju, za lažje čiščenje itd.

Zaradi starovidnosti, ki se po navadi pojavi po 40. Letu, imamo ljudje lahko dvoje očal (ena za bližino, druga za daljavo). Lahko uporabljamo bifokalna očala (zgoraj je center za gledanje na daleč, spodaj pa center za gledanje na blizu) ali progresivna očala, s katerimi vidimo ostro ne glede na oddaljenost opazovanega predmeta. S temi očali se moramo naučiti gledati. Pri opazovanju predmetov le dvigamo ali spuščamo oči, ker je bližinsko vidno polje majhno in locirano samo spodaj pa te leče niso priporočljive za delo z računalnikom, za kar pa obstajajo posebne leče.
Starovidnosti se ne da odpraviti ne z vajami in ne z zdravili. Med 40. in 60. letom bomo tako najverjetneje morali zamenjati več očal, oziroma stekel, saj oko z leti zgublja prožnost leče. Obstajajo možnosti, s katerimi se da te težave omiliti, n.pr. z operacijo, kapljicami ali obojim.

Kontaktne leče

Danes imamo na tržišču na razpolago veliko število kontaktnih leč.
Pri izbiri kontaktnih leč nam mora svetovati specialist oftalmolog, pri kateremu je potrebno pred začetkom nošenja leč obvezno opraviti tudi pregled. Kontaktne leče izberemo glede na problem, ki ga imamo in tudi glede na stil življenja, ki ga živimo.
Za korekcijo refrakcijskih napak obstaja več tipov kontaktnih leč: mehke, trde, bifokalne,… Poznamo več vrst mehkih kontaktnih leč glede na material in način nošenja: dnevne leče, take, ki jih uporabljamo 14 dni, leče, ki jih uporabljamo en mesec, in klasične leče, ki jih nosimo eno leto ter nato zamenjamo.

Kontaktne leče so kljub številnim dobrim lastnostim tujek na očesu. To pomeni, da lahko povzročijo bolezenske spremembe na roženici, ki utegnejo pripeljati do trajne okvare vida. To se lahko zgodi zaradi neustrezne izbire vrste kontaktnih leč, predolge uporabe, uporabe nečistih leč, okužbe očesa preko kontaktne leče … Večina tovrstnih vnetij mine brez posledic, če le ustrezno ukrepamo. Zato so nadvse pomembni pregled pri oftalmologu ob začetku nošnja in poznejši vnovični pregledi.

Že samo dvom, da je s kontaktno lečo kaj narobe, jo je potrebno odstraniti, kar v angleščini opiše pravilo: If you’re in doubt, take it out!

Refraktivna kirurgija

V svetu se že vrsto let izvajajo številni operativni posegi na očeh, ki so namenjeni odpravljanju refraktivne napake očesa oziroma odpravi dioptrije.

V tem času so se na podlagi novih tehnoloških spoznanj, boljšega razumevanja refraktivnih napak očesa in dolgoletnih izkušenj razvile nove operativne tehnike. Te so varnejše, saj pri njih obstaja manjša možnost zapletov in omogočajo zanesljivejšo ter natančnejšo korekcijo refrakcijske napake očesa.

Veliko vlogo pri tem je imela uvedba excimer laserja. To so laserji, ki so v zadnjih letih doživeli vrsto tehnoloških izboljšav. Metode laserske korekcije so tako zaradi svoje varnosti, učinkovitosti in zanesljivosti postale prevladujoč operativni način odpravljanja nizke in srednje visoke kratkovidnosti, daljnovidnosti ter astigmatizma.