KONJUNKTIVITIS – vnetje očesne veznice

V zahodnoevropskih deželah, kjer ima družinski zdravnik vrednost, pomen in samospoštovanje, to najpogosteje bakterijsko bolezen zdravijo v ambulantah družinske medicine. Napotitev je tam za tako banalnost – sramota. Pri nas žal zdravijo samo še starejši zdravniki, mlajši po pravilu pišejo napotnice, tudi ker se dušijo v nepreglednem številu dnevno obdelanih bolnikov.

Pogostost
Pogosta bolezen, tako kot prehladna obolenja in tudi enako (ne)resna.

Vzroki
Infekcije, alergije, toksini.

Povzročitelji
Bakterije, virusi, alergeni, toksične snovi.

Znaki
Rdeče oči, voden ali gnojen izcedek, oči so zjutraj zlepljene, občutek tujka. Včasih otečene veke. Vid se ne poslabša. Največkrat se pozdravi sama od sebe v kakem tednu dni.

Nujnost zdravljenja
Če imate težave kak dan ali več, Vam osebni zdravnik lahko predpiše antibiotične kapljice in mazilo; oboje je potrebno aplicirati zelo pogosto. Če po tednu dni ni učinka, je potreben pregled pri oftalmologu.

Zdravljenje
Če imate poznane alergije ali se vnetje oči ponavlja vedno v istem obdobju leta, gre zelo verjetno za alergijski konjunktivitis. Zdravljenje je z antialergijskimi kapljicami in kortikosteroidi. Pogosto je potrebno konzultirati alergologa in tudi oftalmologa. V primeru bakterijskega vnetja, je prisoten gnojav izcedek, zdravljenje je z antibiotičnimi kapljicami vsako uro ali dve in antibiotičnimi mazili. Banalno vnetje, ki bi ga moral znati pozdraviti vsak osebni zdravnik. V primeru virusnega vnetja je zdravljenje samo simptomatsko (olajša težave), vzročnega zdravljenja ni in traja bolezen lahko tudi cel mesec ali še dlje. Če je vnetje zelo dolgotrajno, konzultirajte oftalmologa.

Možni zapleti
Keratitis

Kdo naj zdravi
Osebni zdravnik,  samo v izjemno težkih primerih oftalmolog.