Refrakcijske anomalije

Refrakcijske anomalije se pojavljajo zaradi nesorazmerne velikosti očesa.

Poznamo 4 glavne tipe anomalij:

– kratkovidnost
– dalekovidnost
– starostna slabovidnost
– astigmatizem

Pogledi skozi oči z anomalijo

kratkovidnost

dalekovidnost

starostna slabovidnost

astigmatizem

Shema oči z anomalijami

normalno oko

dalekovidnost

kratkovidnost

Kratkovidnost

Oko je predolgo, žarki se lomijo pred mrežnico. Ali pa je oko normalno dolgo in se je povečala lomnost leče (nuklearna siva mrena)

Zdravljenje
Kratkovidnost se korigira z očali s konkavno/razpršilno lečo, s kontaktnimi lečami ali z operacijo – lasersko ali z vstavitvijo umetne leče pred naravno lečo. Možna je tudi zamenjava naravne leče za umetno.

Dalekovidnost

Oko je prekratko, žarki se lomijo za mrežnico.

Zdravljenje
Dalekovidnost se korigira z očali s konveksnim steklom, kontaktnimi lečami ali operacijo.

Starostna slabovidnost

Starostna slabovidnost je sestavni del staranja in običajna nadloga po 40 letu. Očesna leča s staranjem ni več elastična in se ne prilagaja več gledanju na blizu. Na daleč je vid še vedno normalen. Nikakor ni starostna slabovidnost posledica poklicnih obremenitev, napr dolgotrajnega šivanja ali dela v slabi svetlobi, kot večkrat slišimo od pacientov v ordinacijah.

Zdravljenje
Korigira se z očali. Dioptrija na bližino se do 65 leta povečuje, nato se ustali. Ne gre za nobeno slabšanje stanja oči temveč za povsem naraven in normalen pojav.

Operativno zdravljenje: zamenjava naravne očesne leče za multifokalno intraokularno umetno lečo. Operacije je identična tisti pri sivi mreni, le umetna leča je drugačna.

Astigmatizem

Optični mediji očesa lomijo v nekem meridianu močneje kot v drugem. Obstoja lečni in roženični astigmatizem.

Zdravljenje
Korigira se z očali s cilindričnim steklom ali z operacijo, ki je lahko laserska ali klasično kirurška (LRI, keratotomija, menjava očesne leče za torično).