Astigmatizem

Poznamo lečni in roženični astigmatizem. Oba skupaj se matematično seštejeta in pomenita astigmatizem, ki ga je potrebno korigirati z očali ali kontaktnimi lečami.

1. Roženični astigmatizem: roženica ni enakomerno zakrivljena v vseh meridianih, nima oblike odrezanega vrha krogle, temveč jajca. Obstoja strmi in ploski meridian.

2. Lečni astigmatizem: očesna leča naj bi v vseh meridianih enakomerno lomila svetlobne žarke, a pogosto ni tako, v enem meridian lomi močneje kot v drugem.

Operacije

1. Laserske operacije preoblikujejo roženico tako, da postane bolj sferične in manj jajčaste oblike – zelo primerno za osebe, mlajše od 40 let.

2. Klasične kirurške operacije: na strmem meridian roženice se naredi razbremenilne reze, ki strmi meridian sploščijo; t.i. LRI (limbus relaxing incisions) Tehnika je enostavna, hitra, a žal so rezultati dolgoročno precej nepredvidljivi.

3. Hkrati z operacijo sive mrene je možno v oko vgraditi umetno lečo z vgrajenim cilindrom, ki izniči roženičnega. Taka leča je lahko tudi multifokalna, ki omogoča jasen vid na daleč in blizu brez očal. Rezultati so predvidljivi in trajni. Tehnika je primerna za osebe, starejše od 45 let, tudi če sive mrene še nimajo. Motivirane pa morajo biti za to, da se trajno znebijo očal.