Diabetična bolezen mrežnice

Nastane zaradi okvare malih žil mrežnice po vsaj 10 letih trajanja diabetesa. Posledica okvare malih žilic so slaba prekrvavitev mrežnice, krvavitve v mrežnico, pojav otekline v rumeni pegi, pojav novih žil, ki pokajo in krvavijo. Zgodnje okvare ne povzročajo nobenih težav, kasne okvare so kasne tudi za zdravljenje.

Diabetična bolezen mrežnice je tudi v razvitem svetu ena najpogostejših bolezni, ki povzročajo slepoto.

mrežnica zdravega
očesa

mrežnica očesa z
diabetično boleznijo

Zdravljenje
Pomembni so redni preventivni okulistični pregledi vseh diabetikov in pa resno zdravljenje diabetesa, visokega krvnega pritiska, povišanih maščob in debelosti. Način življenja in upoštevanje navodil zdravnika od diagnoze dalje je zelo pomembno.

Zdravljenje diabetične retinopatije je možno z laserjem, z laserskimi pečati izključimo iz obtoka neprekrvljene dele mrežnice, tako da ostane večji dotok krvi v ostale predele. V zelo napredovalih primerih je potrebna operacija.

V zadnjem času je možno zdravljenje diabetične bolezni rumene pege z injekcijami antiVEGF in drugih zdravil v oko.

Stanje na očesnem ozadju jasno odraža, kako resno ste se v zadnjih letih posvetili svoji bolezni. Račun izstavi vaše telo vedno za leta nazaj. Ne sprašujte se, zakaj ne vidite skoraj nič več, ko pa imate končno po mnogih letih sladkor urejen. Škoda je bila narejena že prej.